No ale święta zobowiązują. Baba średnio wyrosła, ale z mąki owsianej robiłam i jest pyszna!
Zakwas na żurek |
To mój debiut, jeśli chodzi o zakwas, więc trzymajcie kciuki. Zrobiłam wg przepisu JMD, który zamieszczam poniżej, następnym razem dodam do niego czosnku, może jakieś przyprawy? Pomyślę. Zobaczę, co mi z niego wyjdzie w ogóle.
Składniki na zakwas na żurek:
- 1 szkl mąki żytniej razowej
- 1/2 szkl otrebów
- 0,5l wody
Michał tuż przed pierwszą łzą |
Tak, jest niesamowity - wiedział, jak mi zależy na domowym chrzanie, odkąd znalazłam przepis na JMD, więc starł dla mnie korzeń. Potem to była kwestia 5 minut, żeby wszystko wymieszać. Jeszcze nie próbowałam, sprawdzimy go jutro rano, na jajeczku z rodzicami, najwyżej będziemy doprawiać.
Już wiemy, że więcej nie kupimy sklepowego chrzanu, skoro to takie proste, a nie ma żadnych konserwantów. Michał obiecał, że będzie tarł. Z 300g korzenia i dodatków, które w przepisie, wyszło nam chrzanu tyle, by akurat zapełnić słoik po miodzie 400 g.
Składniki na ok 300g domowego chrzanu:
- 300g chrzanu (korzeń)
- 3 żółtka ugotowanych na twardo dużych jaj
- 1-2 łyżek majonezu
- sól
- pieprz czarny
Obrany
korzeń chrzanu zetrzyj drobno na tarce, dodaj do niego rozdrobnione
żółtka ugotowanych na twardo jaj, majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj całość na jednolitą masę i już.
A za rok zrobię paschę i mazurka.
Mój pierwszy domowy chrzan |
Wszystkiego dobrego :)
Omnomnomnom - jak to zwykł mawiać Ciasteczkowy Potwór widząc ciasteczka - święta zapowiadają się u Ciebie jak zawsze przepysznie! Pozdrawiam serdecznie i dużo, dużo zdrowia Wam życzę!
OdpowiedzUsuńDziękujemy i serdecznie pozdrawiamy! CP też ;>
OdpowiedzUsuń