run-log.com

sobota, 3 sierpnia 2013

Festiwalowo w Poznaniu - Transatlantyk

Wybrane filmy na dziś i jutro

Już się zaczął. 
Mamy ambitny plan, codziennie po pracy coś obejrzeć (poniedziałek będzie wyjątkiem), zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.

Jest mnóstwo darmowych pokazów w Multikinie 51, wejściówki można odbierać w dniu projekcji, lub poprzedzającym, ale nie wcześniej niż o 15.
Byłam wczoraj po bilety na "Janapar" - tu macie trailer. Wczoraj wieczorem kupiliśmy też on line bilety na "I used to be a darker" z cyklu Sundance, trailer. Bilety kosztowały 10zł/sztuka, a seans będzie jutro o 17:30.
Jest tyle ciekawych filmów w tym roku, że z Michałem poświęciliśmy 3 wieczory na obejrzenie wielu trailerów, by wybrać najciekawsze.

Będę Was na bieżąco informowała ;)


Chłodnik z awokado i ogórka


Dziś ponownie zrobiliśmy błyskawiczny chłodnik z awokado i ogórka z KS, zagryźliśmy wędzonym łososiem. Na deser borówki i śliwki. Teraz pyszne espresso i powoli będziemy się wybierali na seans.


Chłodnik ogókowy z awokado

3-4 ogórki gruntowe
1 dojrzałe awokado
2 łyżki oliwy extra vergine
kawałeczek czerwonej cebuli (ja dałam białej)
300 g jogurtu greckiego
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki octu ryżowego lub 1 łyżeczka winnego
1/2 łyżeczki miodu lub cukru
1/2 szklanki listków kolendry lub mięty (dałam troszkę bazylii)
woda mineralna 

  • Składniki można wcześniej wstawić do lodówki aby się schłodziły. Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru).
  • Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ włożyć do pojemnika blendera, dodać ogórki, oliwę, cebulę, jogurt grecki, sok z limonki, ocet, szczyptę soli i miód lub cukier.
  • Zmiksować dodając część kolendry/mięty (niekoniecznie, można tylko do dekoracji) oraz chili jeśli używamy. Wlać wodę w takiej ilości aby uzyskać kremową konsystencję zupy. Podawać z posiekaną miętą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
 Jeśli nie mamy schłodzonych składników, można dodać lód do blendera, albo przygotować krem wcześniej i wstawić do lodówki.
Jest pysznie delikatny i błyskawicznie się go przygotowuje!


A jutro triatlonowo w Poznaniu, pod samym nosem, nad Maltą - będziemy wszystkim kibicować ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz