Wybrane filmy na dziś i jutro |
Już się zaczął.
Mamy ambitny plan, codziennie po pracy coś obejrzeć (poniedziałek będzie wyjątkiem), zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.
Jest mnóstwo darmowych pokazów w Multikinie 51, wejściówki można odbierać w dniu projekcji, lub poprzedzającym, ale nie wcześniej niż o 15.
Byłam wczoraj po bilety na "Janapar" - tu macie trailer. Wczoraj wieczorem kupiliśmy też on line bilety na "I used to be a darker" z cyklu Sundance, trailer. Bilety kosztowały 10zł/sztuka, a seans będzie jutro o 17:30.
Jest tyle ciekawych filmów w tym roku, że z Michałem poświęciliśmy 3 wieczory na obejrzenie wielu trailerów, by wybrać najciekawsze.
Będę Was na bieżąco informowała ;)
Chłodnik z awokado i ogórka |
Dziś ponownie zrobiliśmy błyskawiczny chłodnik z awokado i ogórka z KS, zagryźliśmy wędzonym łososiem. Na deser borówki i śliwki. Teraz pyszne espresso i powoli będziemy się wybierali na seans.
Chłodnik ogókowy z awokado
• 3-4 ogórki gruntowe
• 1 dojrzałe awokado
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• kawałeczek czerwonej cebuli (ja dałam białej)
• 300 g jogurtu greckiego
• sok z 1/2 limonki
• 2 łyżeczki octu ryżowego lub 1 łyżeczka winnego
• 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
• 1/2 szklanki listków kolendry lub mięty (dałam troszkę bazylii)
• woda mineralna
- Składniki można wcześniej wstawić do lodówki aby się schłodziły. Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru).
- Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ włożyć do pojemnika blendera, dodać ogórki, oliwę, cebulę, jogurt grecki, sok z limonki, ocet, szczyptę soli i miód lub cukier.
- Zmiksować dodając część kolendry/mięty (niekoniecznie, można tylko do dekoracji) oraz chili jeśli używamy. Wlać wodę w takiej ilości aby uzyskać kremową konsystencję zupy. Podawać z posiekaną miętą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Jest pysznie delikatny i błyskawicznie się go przygotowuje!
A jutro triatlonowo w Poznaniu, pod samym nosem, nad Maltą - będziemy wszystkim kibicować ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz